Vacature voorzitter CTIVD

Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD)

Binnen de CTIVD ontstaat door het vertrek van de voorzitter een vacature voor:

Voorzitter

De CTIVD is een onafhankelijk orgaan dat toezicht houdt op de rechtmatigheid van de werkzaamheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De CTIVD bestaat uit een afdeling toezicht en een afdeling klachtbehandeling. Dit is geregeld in hoofdstuk 7 van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017).

De CTIVD bestaat uit vier leden, onder wie de voorzitter. Drie leden, onder wie de voorzitter, worden benoemd in de afdeling toezicht. De voorzitter van de CTIVD is tevens voorzitter van de afdeling toezicht.

Taken afdeling toezicht

Op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) is de afdeling toezicht belast met:

a. het toezicht op de rechtmatigheid van de uitvoering van hetgeen bij of krachtens deze wet en de Wet veiligheidsonderzoeken is gesteld;

b. het gevraagd en ongevraagd inlichten en adviseren van Onze betrokken Ministers aangaande de door de commissie geconstateerde bevindingen;

c. het ongevraagd adviseren van Onze betrokken Ministers ter zake van de uitvoering van artikel 59.

Om uitvoering te geven aan bovenstaande taken, doet de CTIVD onafhankelijk onderzoek bij de diensten en brengt hier verslag van uit in openbare toezichtsrapporten. Ook kan de CTIVD de betrokken ministers gevraagd en ongevraagd adviseren over haar conclusies.

Functie-eisen

In artikel 99, lid 3, van de Wiv 2017 staat dat de voorzitter jurist moet zijn. Verder bepaalt artikel 99, lid 6, dat de voorzitter de Nederlandse nationaliteit bezit. Op grond van artikel 100 van de Wiv 2017 kan iemand lid van de CTIVD zijn tot de leeftijd van zeventig jaren is bereikt. De voorzitter en leden van de CTIVD vervullen geen betrekkingen waarvan de uitoefening ongewenst is met het oog op een goede vervulling van hun functie of op de handhaving van hun onpartijdigheid en onafhankelijkheid of van het vertrouwen daarin (artikel 99 lid 8 Wiv 2017).

Daarnaast is de voorzitter gezaghebbend en integer, heeft hij of zij ruime ervaring in het openbaar bestuur en beschikt hij of zij over ruime praktijkervaring met complexe maatschappelijke vraagstukken. Het is van belang dat de voorzitter van de CTIVD beschikt over relevante kennis van of ervaring heeft met het terrein van nationale veiligheid, of meer specifiek, de werkzaamheden van de AIVD en de MIVD. Kennis van of ervaring met toezicht is een pré. Vanwege de groei en de veranderende taakstelling van de organisatie onder de Tijdelijke Wet Cyberoperaties, heeft de voorzitter ervaring met verandertrajecten. Voorts is de voorzitter makkelijk in staat een goede werkrelatie op te bouwen met anderen. De voorzitter is in staat om samen te werken in een collegiaal bestuur in een wereld die (technologisch) snel verandert. Hij of zij heeft inlevingsvermogen en is empathisch en begripvol. Weet vertrouwen te geven en te ontvangen. Draagt bij aan een werkklimaat waarin vrijheid en autonomie van medewerkers tot hun recht komen. Vanuit verbinding, vertrouwen en vrijheid zorgt de voorzitter ervoor dat de medewerkers het beste uit zich zelf halen en de CTIVD optimaal functioneert.

Arbeidsvoorwaarden

Het beoogde tijdstip van aantreden is 01 oktober 2024. Een benoeming geldt voor de termijn van zes jaar. Ontslag wordt verleend met ingang van de eerste dag van de maand, volgend op die, waarin betrokkene de leeftijd van zeventig jaar heeft bereikt (artikel 100 van de Wiv 2017). 

De benoeming is in principe voor 36 uur per week.

De rechtspositie en de daarmee samenhangende rechten en plichten voor de voorzitter en leden van de CTIVD zijn beschreven in het Rechtspositiebesluit toetsingscommissie inzet bevoegdheden en commissie van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Besluit van 7 december 2017,Stb 2017, 498). De vergoeding voor  de voorzitter van de CTIVD is naar rato van de deeltijd gebaseerd op  het maximum van salarisschaal 19 zoals overeengekomen in de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst voor rijksambtenaren.

Het is ook mogelijk om de positie op detacheringsbasis te vervullen.

Wervings- en benoemingsprocedure

De vice-president van de Raad van State, de president van de Hoge Raad der Nederlanden en de Nationale ombudsman (de Commissie van Aanbeveling) stellen gezamenlijk een aanbevelingslijst op van ten minste drie kandidaten per vacature (zie verder artikel 99 Wiv 2017).

De gesprekken met de Commissie van Aanbeveling worden gepland op 8 en/of 9 juli 2024.

De Commissie van Aanbeveling ziet graag sollicitaties tegemoet en wil ook geattendeerd worden op namen van personen die voor deze vacature in aanmerking zou kunnen komen (commerciële acquisitie wordt niet op prijs gesteld).

De functies zijn aangewezen als vertrouwensfuncties. Een veiligheidsonderzoek door de AIVD op A-niveau is dan ook onderdeel van de benoemingsprocedure.

Nadere informatie over de werkzaamheden van de CTIVD kunt u inwinnen bij de Secretaris-Directeur van de CTIVD, mw. Kristel Koese (070-3155820) of bij de secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, dhr. drs. G.J. Buitendijk, tel. 070-3564414.

Nadere informatie over de arbeidsvoorwaarden kunt u inwinnen bij het hoofd P&O van het ministerie van Algemene Zaken, mevrouw K. de Boer, telefoon 06 31 69 90 75.

Uw schriftelijke sollicitatie voorzien van een curriculum vitae kunt u richten aan de vice-president van de Raad van State, mr. Th. C. de Graaf, en tot uiterlijk 1 juli per email versturen naar:

vice-president@raadvanstate.nl