CTIVD wijst MIVD op niet voldoen aan notificatieplicht

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft op 4 juni 2024 vastgesteld dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gedurende een lange periode niet heeft voldaan aan de notificatieverplichtingen. Gevolg hiervan is dat burgers niet worden geïnformeerd als de MIVD een bepaalde bijzondere bevoegdheid, zoals een gerichte tap, tegen hen heeft ingezet. Hierdoor geeft de MIVD geen inzicht in haar activiteiten en zijn burgers niet in staat om vermeend misbruik van bevoegdheden aan de kaak te stellen. De CTIVD heeft de MIVD verzocht stappen te ondernemen.

Notificatieverplichting

De MIVD is verplicht om vijf jaar na beëindiging van het toepassen van een bepaalde bijzondere bevoegdheid te onderzoeken of degene tegen wie deze bevoegdheid is ingezet hiervan op de hoogte kan worden gebracht. Indien de betrokken persoon op de hoogte kan worden gebracht, dan wordt een verslag aan de betrokken persoon verstuurd. Er zijn diverse uitzonderingen in de Wiv 2017 opgenomen. Als deze van toepassing zijn, dan moet wel een melding worden gedaan aan de CTIVD. De MIVD heeft al vier jaar niet voldaan aan deze wettelijke verplichtingen. Dit is onrechtmatig.

Doordat er niet wordt genotificeerd, wordt aan betrokken personen de mogelijkheid ontnomen om beroep in te stellen of een klacht in te dienen. Dit beperkt het grondrecht om geschillen met de MIVD voor te leggen aan een onafhankelijke en onpartijdige rechter of klachtenorganisatie.

De CTIVD heeft dezelfde onrechtmatigheid ook geconstateerd in toezichtsrapport 51 en toen meerdere verbeteringen aanbevolen. De CTIVD concludeert dat deze verbeteringen niet zijn ingebed in de organisatie.

Verwachting CTIVD

De CTIVD verwacht van de MIVD dat de geconstateerde onrechtmatigheid binnen een redelijke termijn wordt opgelost en dat de MIVD controle krijgt op het proces. De CTIVD verzoekt daarom de MIVD de volgende stappen te ondernemen:

  • binnen twee maanden een schriftelijk toezegging per welke datum de geconstateerde achterstand ten aanzien van notificatieverplichting is weggewerkt; en
  • binnen zes maanden een toelichting te geven op de wijze waarop de MIVD weer controle krijgt op dit proces.

De CTIVD zal de uitvoering van deze stappen monitoren. De MIVD heeft aangegeven een reactie te geven op de constateringen van de CTIVD.