Aankondiging onderzoek naar de verwerking van bulkdatasets door de AIVD en de MIVD

Op 25 september 2024 heeft de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) aangekondigd onderzoek te gaan verrichten naar de verwerking van bulkdatasets door de AIVD en de MIVD.

De diensten verwerven en verwerken in het kader van de uitvoering van hun wettelijke taken grote hoeveelheden persoonsgegevens. In voorkomende gevallen werken de diensten met zogenaamde bulkdatasets. Bulkdatasets worden door de wetgever gedefinieerd als ‘omvangrijke gegevensverzamelingen waarbij het merendeel van de gegevens betrekking heeft op organisaties en personen die geen onderwerp van onderzoek van een dienst zijn en dat ook niet zullen worden’ (artikel 1, Tijdelijke regeling verdere verwerking bulkdatasets Wiv 2017).

Bulkdatasets zijn van grote betekenis voor de taakuitvoering van de diensten. Tegelijkertijd  brengt de verwerving en verwerking van bulkdatasets een (omvangrijke) privacy inbreuk met zich mee.

Gezien het belang van goede processen aangaande de verwerking van bulkdatasets binnen de diensten en de correcte uitvoering daarvan acht de CTIVD het van belang om onderzoek te doen naar de verwerking van bulkdatasets. De onderzoeksvraag die hierbij centraal staat is: ‘Handelen de AIVD en de MIVD rechtmatig bij de verwerking van bulkdatasets?’.

Het onderzoek wordt afgesloten met een openbaar toezichtsrapport.